Je konoplja odskočna deska za zlorabo ostalih drog?

V prid razbijanju mita, da je konoplja odskočna deska za zlorabo ostalih drog, pa govorijo raziskave, ki niso našle konkretne in enotne povezav s tem. Temu v prid pa govori obsežnejša študija 311. dvojčkov, kjer so ugotovili, da uporabniki pred sedemnajsim letom kasneje v življenju lažje dvakrat do petkrat postanejo žrtve zlorabljanja alkohola, trave in drugih zasvojljivih substanc.

Sprememba mladih možganov zaradi občasnega kajenja marihuane pa na žalost ni mit. Znanstveniki so odkrili, da se to kaže v večanju možganske mase, ki bi se v tem obdobju morala zmanjševati. Takrat poteka optimizacija povezav med nevroni, kar pa zmoti vezava kanabinoidov na mladostnikove receptorje v možganih. Nekateri težko verjamejo, da so stranski učinki tako resni …1

Vsekakor pa moramo ločiti konzumiranje konoplje med mladostniki in odraslimi, ki jo zares potrebujejo za npr., če je prisotna kronična nevropatska bolečina.

Redno uživanje konoplje vodi v …

Ameriški nacionalni inštitut za zlorabo drog je preučil 11 znanstveno potrjenih študij. Definicija rednega uživanja je bila postavljena na 27 dni od 30. Ugotovili so, da imajo ti najstniki resne težave pri različnih problemih:

  • Konoplja lahko povzroči, da zapadejo v depresijo, pojavijo se lahko tesnoba in bipolarna motnja,
  • njihova zmožnost pomnenja in učenja se zmanjša, s tem pa tudi nemoten intelektualni, čustveni in socialni razvoj,
  • ta stranski učinek pa ne popusti več tednov po prenehanju uživanja konoplje.

Kje se v šoli najpogosteje čutijo posledice:

  • ocene se pri zelo veliki večini zmanjšajo in maturiranje pade pod vprašaj napram ostalim najstnikom,
  • otrokom se zmanjša zmožnost zbranosti na učno snov, njihov spomin in zmožnost učenja pa se prav nič ne povečata, četudi najstnik ni kadil konoplje cel dan,
  • redni mladi kadilci trave imajo tudi težave z registriranjem in organiziranjem vsakdanjih informacij in
  • po celotnem tednu premora s kajenjem imajo ti še vedno velike težave s spominom.

Svoje otroke moramo nadzorovati do te mere, da smo prepričani, da med poukom ne kadijo. Prav tako ne bi bilo dobro, da bi kadili v popoldanskem času, saj jih konoplja lahko zavede. Vikendi pa so druga zgodba, saj ko gredo ven pijejo tudi alkohol in je včasih težko razločiti med učinki enega in druggega. Vendar se moramo potruditi po najboljših močeh.

  1. Orr, C., Spechler, P., Cao, Z., Albaugh, M., Chaarani, B., Mackey, S., … & Bromberg, U. (2019). Grey Matter Volume Differences Associated with Extremely Low Levels of Cannabis Use in Adolescence. Journal of Neuroscience, 39(10), 1817-1827.