Kaj je stereolitografija?

Marsikdo med vami morda sploh prvič sliši za termin stereolitografija. Ravno zato ga bomo v nadaljevanju prispevka nekoliko bolje osvetlili. Stereolitografija je vrste tehnologije, ki temelji na posebnem procesu fotopolimerizacije za t. i. selektivno strjevanje ali pa utrjevanje polimerov. Taka tehnologija najpogosteje uporablja UV laserje.

V nadaljevanju je znano, da se potem 3D modeli gradijo po slojih in tekoči fotopolimerni sloj pa se utrjuje na delu, kjer so stene delovnega predmeta, ki se nato tiska na posebni kovinski delovni plošči. Ti sta potopljeni v kad, ki vsebuje fotopolimer. Kad se nato spušča navzdol, in sicer v smeri Z, pri čemer je ključnega pomena to, da spuščanje poteka postopno. Nastali končni izdelki imajo povsem gladko površino. Za stereolitografijo pa je sicer značilno, da je sodi med manj razširjene vrste tehnologije, zato je posledično veliko dražja.

Najbolj uporabljena tehnologija za izdelavo 3D modelčkov

SLA ali Stereolitografija je poznana tudi po tem, da je ena od najbolj uporabljenih tehnologij, ki se uporablja pri izdelavi 3D modelčkov ali maket. Tovrstno tehnologijo boste lahko zelo pogosto našli tudi pod oznako SLA.

Pri tej vrsti tehnologije gre za strjevanje na svetlobo občutljive tekoče plastike; prototipi pa nastajajo kot plasti za plastmi. Tekoča masa iz plastike se nahaja v posebej za to namenjenem koritu, kjer nastaja tudi modelček. Laserski žarek pomika računalnik; žarek pa deluje na ultrazvočnem delu spektra svetlobe, ki plastično maso strjuje.

Čas izdelave je predvsem odvisen od samega obsega določenega objekta. Debelina plastike je v takem postopku nekje med 0,1 milimetra in 0,2 milimetra. Čisto na koncu postopka tovrstne izdelave je potrebno sam modelček dati še v t. i. ultravijolično pečico. Na ta način se doseže tudi želena trdnost.

Slabe plati stereolitografije

Čeprav stereolitografija v večini velja za vrhunsko vrsto tehnologije, pa je vsekakor pri tem potrebno izpostaviti tudi njeno slabost. Njena slaba stran je namreč ta, da je potrebna še dodatna površinska obdelava. Laser površine namreč ne zgladi povsem dovolj, obenem pa so tudi prehodi med plastmi še vedno preveč očitni oziroma izraziti.

Podjetja, ki se ukvarjajo s stereolitografijo

Pri nas je kar nekaj izjemno uspešnih in tudi priznanih podjetij, ki se ukvarjajo s tovrstno tehnologijo. Če želite še več izvedeti o njej in jo morda uporabiti tudi za katerega od svojih projektov, je za začetek morda najbolje, da obiščete vsaj enega ali dve podjetji. To lahko naredite tudi s pomočjo spleta, saj ima večina tovrstnih podjetij tudi svoje spletne strani. Nekatera podjetja vam na spletnih straneh v obliki video posnetkov prikažejo, kako na primer poteka stereolitografija. Eno izmed takšnih podjetij je tudi Deproma d.o.o., ki je specializirano za izdelavo majhnih serij in prototipov.