Katerim smernicam slediti pri nakupu računalnika

Računalnik je ena izmed inovacij, ki je najbolj korenito redefinirala sodobno življenje. Je nepogrešljiv pri vodenju kakršnega koli podjetja, predpogoj za uspešno študiranje, pa tudi kvalitetno in zanimivo preživljanje prostega časa. Ko se odločamo za nakup novega računalnika, se soočimo s poplavo izbire na tržišču, od novih in rabljenih do namiznih in prenosnih, v zadnjem času pa še med pestro izbiro tablic in kombinacij  med tablicami in prenosniki. Da bi čim lažje izbrali najprimernejšega za naše specifične potrebe, je najprej potrebno poznati značilnosti posameznih tipov, primernih za osebni računalnik.

 

Namizni računalnik je dober poslovni in osebni računalnik

Namizni računalnik je za tiste, ki računalnik uporabljajo pretežno na enem mestu, na primer na delovnem mestu ali doma, še vedno zelo dobra rešitev. Namizni računalnik zaradi velikosti resda težje prenašamo s sabo, vendar prav zaradi večjega zaslona, tipkovnice ter samostojne miške ti računalniki omogočajo zelo udobno uporabo.

Prav tako jih je mogoče povezati z dodatnim zaslonom ali zunanjim trdim diskom, kar olajša delo profesionalcem, ki intenzivno uporabljajo računalnik pri svojem delu, na primer grafičnim oblikovalcem in programerjem. Namizni računalnik omogoča še relativno enostavno nadgradnjo sistema, kar podaljša njegovo življenjsko dobo, cenovno pa je v primerjavi s prenosnimi računalniki praviloma cenejši.

Namizni računalnik je tako primer dobrega osebnega računalnika, če računalnik uporabljamo pretežno doma, med poslovnimi uporabniki (in resnimi igralci računalniških igric) pa je priljubljen zaradi visoke zmogljivosti, ki je cenovno ugodnejša od prenosnih računalnikov.

 

Prenosni računalnik je lahko vedno z nami

Prenosni računalnik je najbolj priljubljeni osebni računalnik, saj je lahek in kompakten. Zaradi svoje relativne majhnosti ga je mogoče prenašati s seboj in uporabljati na različnih lokacijah doma in drugod. Tudi če ga uporabljamo samo doma, nam omogoča, da ga uporabljamo v različnih sobah, za mizo ali na kavču, po končani uporabi pa ga preprosto pospravimo v predal ali na polico.

Prenosniki so postali z leti vse bolj zmogljivi, tako da danes učinkovito konkurirajo namiznim. To je še posebej očitno pri povprečnem uporabniku, ki prenosni računalnik uporablja predvsem za manj zahtevna opravila, kot je preverjanje elektronske pošte, brskanje po spletu in dogajanja na socialnih omrežjih. Po drugi strani pa so na tržišču zelo zmogljivi prenosni računalniki, po katerih segajo bolj zahtevni uporabniki, ki potrebujejo boljši izdelek za intenzivnejšo uporabo.

Taki prenosni računalniki so večkrat dražji od tistih, ki jih običajno vidimo v trgovinah, vendar so po kakovosti izdelave in notranje opreme, posledično pa življenjske dobe, neprimerno boljši.

Je bolj smiselno kupiti nov ali rabljen računalnik?

Za nov računalnik res pričakujemo, da bo deloval brezhibno in da z njim ne bomo imeli večjih težav vsaj nekaj let. Navsezadnje proizvajalec za to jamči z garancijo, ki obljublja brezplačen servis. Po drugi strani pa so rabljeni računalniki cenovno neprimerno ugodnejši.

Pri nakupu rabljenega računalnika je velika razlika, ali ga kupimo neposredno od prejšnjega uporabnika ali pa se za nakup odločimo prek podjetja, ki so strokovno ukvarja s prodajo rabljenih računalnikov. V tem primeru nam podjetje zagotavlja, velikokrat z garancijo in lastnim servisom, da je prodan računalnik v dobrem stanju. Na splošno rečeno so rabljeni računalniki stari nekaj let, a so pred prodajo temeljito pregledani in servisirani, tako da se upravičeno pričakuje, da bodo zanesljivo delovali še nekaj let.

Razlog za to tiči v njihovi izvedbi: gre za visoko kakovostne izdelke iz t.i. poslovne linije, ki so novi nekajkrat dražji od navadnih modelov. Odlikuje jih boljša notranja oprema, na primer zmogljivejši hladilni sistem, zasloni s filtri, ki ne naprezajo oči in pri prenosnih računalnikih bolj zmogljive baterije. Še ohišje je narejeno iz boljših materialov, kar računalnik učinkovito ščiti pred mehanskimi poškodbami. Tak model je neprimerno zmogljivejši od cenejših izvedb, zato je tudi nakup rabljenega, a obnovljenega računalnika dober kompromis med ceno in kakovostjo izdelka.

 

Spletna prodaja računalnikov

Obisk trgovine je smiseln, ko želimo računalnik izkusiti neposredno, da si lažje predstavljamo, kako velik je in kako je razporejena tipkovnica. A po začetnem izkušanju velikosti se je potrebno osredotočiti še na druge, tehnične vidike. Ne gre zgolj za velikost trdega diska ali pomnilnika, temveč tudi na kvaliteto izdelave. Priznani izdelovalci računalnikov imajo namreč v ponudbi cenejše modele, ki so namenjeni za osebni računalnik povprečnemu in relativno nezahtevnemu uporabniku.

Ti ponudniki imajo sicer na voljo še visoko kakovostne poslovne modele, vendar ti zaradi večkratne cene redko zaidejo v trgovine. Zanje se odločajo zahtevnejši uporabniki, ki veliko bolj intenzivno uporabljajo računalnik in zato zahtevajo veliko višjo kakovost. Spletna prodaja je tako namenjena predvsem njim.

Spletna prodaja pa je primerna še za tiste kupce, ki iščejo rabljene in obnovljene računalnike, ki jih ni mogoče najti v trgovinah. Pri tem je potrebno paziti, da se odločamo za zanesljivega ponudnika, ki za svoje izdelke jamči tudi z garancijo. Najbolje pa je, da ima tudi lastno servisno službo, na katero se lahko obrnemo, če bi prišlo do kakšne napake. Kvalitetno obnovljeni računalniki poslovne linije, ki imajo pred sabo še nekaj let življenjske dobe, tako za mnoge postanejo cenovno dostopni računalniki visoke kvalitete.