Opornice so lahko odlična preventiva za naše sklepe

Opornice ali ortoze so lahko statične ali dinamične. Statične uporabljamo pri ohranjanju oziroma vzdrževanju položaja (v preventivnem, funkcionalnem ali korigiranem položaju), dinamične pa pomagajo povečevati obseg giba pri kontrakturah ali omejeni gibljivosti. Uporabne so pri poškodbah živcev, kosti in sklepov, v primerih, ko bolnik določenega sklepa ne more povsem iztegniti ali skrčiti.

Bolnik si lahko na poškodovan del opornico namesti večkrat na dan, kar podaljša učinek takšnega zdravljenja in pogosto skrajša celoten čas rehabilitacije. Ortoze so popolnoma prilagojene poškodovanemu delu telesa, med rehabilitacijo pa jih je mogoče, glede na stanje, tudi preoblikovati. V določenih primerih jih predpiše osebni zdravnik ali specialist, ki izda delovni nalog.

Naj omenimo, da je uporaba raznovrstnih opornic je zelo pogosta pri športnikih, ki lahko na ta način skrajšajo čas svoje odsotnosti pri treningih. Z njihovo pomočjo na primer pogosto uspešno imobiliziramo zlom nosu rokometašev, košarkarjev ali nogometašev, ki si ne morejo privoščiti prevelikega izostanka na treningih. Opornica za nos je posebna »maska«, ki zavaruje poškodovani del. Obstajajo pa tudi takšne, ki so primerne za oskrbo zvinov ali drugih poškodb na prstih. Z opornico za prst le-tega uspešno zavarujemo, pri tem pa se  izognemo imobilizaciji celotne dlani in zapestja, kar pogosto omogoči nadaljevanje s treningi in tekmami.

Opornice so primerne za gleženj, zapestje, komolec, kolk, koleno, ramo, vrat, prste itd. Kupimo jih lahko v vseh lekarnah, specializiranih trgovinah ter preko spleta.

Opornica za koleno

Poškodbe kolena in bolečino v kolenskem sklepu izkusi veliko ljudi, ki opravljajo najrazličnejše poklice, saj gre za del telesa, ki podpira največ telesne teže in omogoča opravljanje vsakodnevnih aktivnosti, kot so hoja, hoja po stopnicah, usedanje in vstajanje, hkrati pa tudi zapletenejše in težje aktivnosti, kot so na primer tek in različni športi.

Več kot 8 odstotkov vseh poškodb na delovnem mestu je vsakoletno povezanih s kolenom. Da do njih sploh ne bi prišlo, je naša kolena pogosto potrebno ustrezno zaščititi. Nošnja opornice za koleno je priporočljiva ne glede na to, ali delamo v proizvodnji, ali pa smo gospodinja. Kolenčniki se večinoma uporabljajo v preventivne namene v športu ali na delovnem mestu kjer je veliko klečanja na tleh, kot na primer v gradbeništvu. Opornice za koleno so narejene tako, da absorbirajo udarce in ščitijo pred travmatičnimi poškodbami (poškodbe od udarcev in zvini) ter nudijo zaščito pred poškodbami, ki so posledica prekomerne uporabe kolena in se pojavijo, ko oseba enake gibe ponavlja dlje časa, kot na primer pri polaganju ploščic in talnih oblog. Raziskava, ki so jo naredili za Ameriško epidemiološko revijo (American Journal of Epidemiology), je pokazala, da nošenje opornice za koleno znižuje možnost poškodbe za več kot 50 odstotkov, kar dokazuje, gre resnično za najboljši preventivni ukrep.

Še en odličen razlog za njihovo uporabo pa je povečanje učinkovitosti. Pri poklicih, ki opravljajo veliko dela na tleh, lahko bistveno izboljšajo produktivnost. Z njihovo nošnjo se zmanjša bolečina v kolenskem sklepu, kar pomeni, da lahko delo opravljamo dlje časa, brez vstajanja in počivanja. Opornice prav tako izboljšujejo učinkovitost športnikov, atletov, vojakov, ipd., saj jim omogočajo varno in samozavestno opravljanje aktivnosti, ki bi sicer zelo obremenile koleno.

Veliko ljudi uporablja oporo za koleno tudi kot pomoč pri ohranjanju zdravja in gibljivosti kolenskega sklepa. Pomagala nam bo ohraniti njegovo elastičnost in preprečiti ali vsaj zmanjšati morebitne bolečine, zato bomo v svojih priljubljenih aktivnostih lahko uživali dlje in z več užitka. Nekaterim lahko resnično spremeni življenje, saj se z njeno pomočjo znebijo bolečine, njihovo gibanje postane manj omejeno, strah pred poškodbami kolena pa postopoma izgine.

Opornice za koleno so lahko narejene iz različnih tkanin, kot so na primer bombaž ali neopren, kar pa je popolnoma odvisno od njihove vrste. Obstajajo tudi takšne z dodatnimi oblogami za zaščito kolena. Kako kakovostna bo njena opora in kolikšna bo njihova cena, je odvisno od njihovega tipa in proizvajalca.

Opornica za zapestje

Opornica za zapestje nudi stabilizacijo zapestja in pomaga pri lajšanju vsakodnevnih težav, preobremenitvah, vnetju kit, blagih zvinih, artritisu, težavah s karpalnim kanalom, mrtvičenju ipd. Uporablja se lahko tudi po imobilizaciji in pomaga pri preprečevanju ponovne poškodbe.

Glavni simptom sindroma karpalnega kanala je omrtvičenost palca, kazalca, sredinca ter radialne polovice prstanca. Omrtvičenost se navadno pojavi med spanjem, ko je zapestje upognjeno. Pacienti s kliničnimi znaki utesnitve živca v zapestnem kanalu običajno prejmejo opornico za zapestje obolele roke, ki jo, za ublažitev težav in boljše spanje, nosijo ponoči.

Tovrstne opornice so večinoma izdelane iz mehkega in koži prijaznega materiala, ki omogoča dihanje ter zagotavlja prijetno in udobno nošnjo ves dan. Največkrat imajo nastavljiva zapirala za popolno prileganje, individualno stabilizacijo zapestja, optimalno prilagoditev kompresije in prilagodljivo zapiralo za palec. Odstranljiva in nastavljiva kovinska paličica služi za optimalno stabilizacijo zapestja. Izdelane so brez motečih šivov in so obojestransko uporabne, primerne tako za levo kot za desno roko.

Opornica za gleženj

Inverzni zvini predstavljajo kar 85 % vseh poškodb gležnja. Ortoza podpira naše vezi pri oslabljenem gležnju, ki so lahko posledica izvinov ali izpahov, poleg tega pa zagotavlja fleksibilnost sklepa pri gibanju in aktivnostih.

Opornica za gleženj je največkrat izredno tanka in prilagodljiva, primerna tako za levo kot za desno nogo. Tkana je tako, da se lepo prilagaja gibanju.