Otroške čelade niso zgolj za najmlajše

Ker je varnost otrok pri vseh dejavnostih na prvem mestu, starši običajno svojega malega otroka ne spustimo na kolo brez otroške čelade, ki bi ščitila njegovo glavo, prav tako pa pri otroku zahtevamo uporabo otroške čelade tudi na rolki, skiroju in poganjalcu. Večinoma pa smo pri tem dosledni zgolj pri mlajših otrocih, torej pri tistih, ki še niso v šoli in šolarjih prve in druge triade, kasneje pa se varnost prične zanemarjati. Kljub temu, da je s sedanjim zakonom otroška čelada na kolesu zapovedana do 14. leta. Gotovo pa bo potrebno za varnost poskrbeti tudi pri najstnikih po novem, saj nov zakon zahteva uporabo kolesarske čelade tako na kolesu kot na kolesu z motorjem oziroma mopedu za vse, ki še niso polnoletni.

Otroške čelade za vse otroke!

Udeležba v prometnih nezgodah in tudi tveganje v prometu s starostjo otrok naraščata. Najmlajši, ki se vozijo zgolj po domačem dvorišču, potrebujejo otroške čelade predvsem zaradi padcev, ki jim botruje pomanjkanje izkušenj in premalo motorične spretnosti, posledice pa običajno niso najhujše – večinoma gre za buške in odrgnine. Ko se z otrokom odpravimo na cesto, pa je možnosti za najhujše že več – in ta še naraste, ko se pričnejo otroci voziti samostojno, tako s kolesom kot z mopedom. Večji otrok se pogosteje vključuje v promet, torej je vsekakor smiselno, da so se zakonodajalci odločili, da predpišejo uporabo otroške čelade za kolo za prav vse, tudi najstnike, ki so že srednješolci.

Primerna zaščita glave

Poškodbe glave prinašajo najhujše posledice, zato mora biti zaščita glave primerna. Kaj to pomeni? Da za manjše otroke kupimo otroške čelade, ki dobro pristajajo na njihovo glavo po velikosti in jih lahko dobro reguliramo – le tako bodo ob nezgodi oziroma padcu koristne. Večji otroci, torej najstniki, pa lahko pogosto nosijo čelade odraslih velikosti. Za najmlajše torej velja poiskati otroške čelade, ki so velikosti S, poleg tega pa so jim prilagojene tudi po videzu. Če bo čelada ljubka oziroma »kul«, otroka na uporabo otroške čelade gotovo ne bo potrebno opozarjati tako pogosto. In če se bo svoje otroške čelade dobro navadil, ne bo težav z nošenjem niti potem, ko bo že nekoliko večji – da si nadene čelado, bo postalo nekaj samoumevnega in avtomatičnega.
Sicer pa velja, da je nošenje kolesarske čelade priporočljivo za vse, tudi za odrasle. Bodite tudi vi otroku dober zgled!