Pakirni sistemi služijo pakiranju posameznih izdelkov

Pomen pakiranja je v vsaki proizvodnji oziroma podjetju izjemnega pomena. Njegova glavna naloga je, da zaščitimo izdelke pred poškodbami, omogočimo njihov lažji transport, embalaža pa služi tudi označevanju proizvodov. Pred pakiranjem je potrebno priskrbeti ustrezno embalažo za blago, ki se bo pakiralo. Embalaža, v katero se pakira izdelek, je narejena za dokončnega odjemalca, in je lahko kartonska, plastična, steklena, lesena, tekstilna ali kovinska. Pakirni sistemi služijo pakiranju posameznih embaliranih izdelkov v večje pakete.

In kateri pakirni sistemi so najbolj primerni za določene izdelek?  V prvi vrsti je pomembno vedeti, da je izbira najbolj primernega pakirnega sistema odvisna od same embalaže, njena izbira pa je odvisna predvsem od samega izdelka. Jogurt je lahko embaliran v plastičen lonček ali tetrapak, zato je tudi izbira pakirnega sistema v tem primeru druga, kot pa na primer za pakiranje sokov, ki so embalirani v steklenicah.

pakirni sistemi skrbijo za nemoteno proizvodnjo

Različne embalaže se pakirajo s pomočjo različnih pakirnih sistemov

Večina pakiranja se izvaja v kartonsko embalažo ali pa plastične zaboje, ki na ta način predstavljajo novo pakirno enoto. V splošnem velja, da se proizvodi majhnih količin pakirajo tudi v kartone manjših dimenzij. Ker pa so številna podjetja prepoznala, da se lahko proces proizvodne linije izdelka z učinkovitim pakiranjem bistveno skrajša, so postali različni pakirni sistemi obvezen del avtomatizacije proizvodne linije.

Gre za neke vrste vnaprej programiranih strojev, lahko bi rekli robotov, ki v procesu avtomatizacije proizvodne linije skrbijo za hitro in učinkovito pakiranje izdelkov. Najbolj splošne so tako imenovane Pick & Place aplikacije, ki so namenjene zelo širokemu spektru proizvodov. Na tržišču pa srečamo še posebne izlagalce ali vlagalce steklenic, ki večjo količino tovrstne embalaže zapakirajo v zaboje ali škatle. Izjemno koristna in vsesplošno uporabna pa sta tako imenovana Traypacker in Bottlepacker, ki sta namenjena pakiranju različnih embaliranih izdelkov oziroma steklenic v kartonske škatle različnih velikosti.

Proces pakiranja je s pakirnimi sistemi bistveno krajše

Si predstavljate, da en delavec pakira steklenice v zabojnike na primer po 12 kosov? V roke lahko vzame kvečjemu dve steklenici hkrati, kar pomeni, da je potrebno kar nekaj časa, da bo steklenice zapakiral v zaboj. Ravno v teh situacijah so pakirni sistemi izjemno dobra rešitev, saj bistveno skrajšajo postopek celotne proizvodne linije od izdelave izdelka do transporta.

Ko so izdelki enkrat zapakirani, so na ta način pripravljeni za ustrezno skladiščenje oziroma nadaljnji transport. Kakovostno zapakirani izdelki so na ta način ustrezno zaščiteni pred morebitnimi poškodbami, ki se lahko pojavijo med transportom.

Želite izvedeti še več. Kliknite povezavo in si preberite, kako se izdelave takšnih naprav lotevajo pri znanem proizvajalcu pakirnih sistemov.