Registracija domene zajema dve odločitvi

Prav vsak od vas je že verjetno slišal za registracijo domene, ni pa nujno, da veste, kaj to pomeni v praksi. Najprej si morate pojasniti pojem domene. To je spletni naslov, na katerem se nahaja določeno spletno mesto. Domena je sestavljena iz dveh delov, in sicer iz domenskega imena in domenske končnice. Lahko torej rečemo, da registracija domene zajema dve odločitvi. To sta odločitev o imenu in domenski končnici.

Domeno je potrebno registrirati zato, da nanjo lahko postavite svojo spletno stran. V tem času je zelo pomembno, da ima prav vsako podjetje svojo spletno stran, saj se tudi na ta način zelo učinkovito lahko predstavi javnosti. Na njej lahko predstavljajo svoje storitve in/ali izdelke. Obenem se veča tudi število spletnih trgovin. Registracija domene je potrebna tudi v tem primeru. Vsekakor pa je tovrstna registracija pomembna tudi za posameznike, na primer blogerje, ki se preko spleta želijo predstaviti širši javnosti.

Je registracija domene draga storitev?

Registracija domene vsekakor ne sodi v sklop dražjih storitev, ki jih morate izvesti, da se boste lahko preko spleta predstavili drugim. Domeno je mogoče registrirati že za dobrih 10 evrov. Strošek pa je vezan na letno raven.

registracija domene zahteva dve odločitvi

Najboljše ponudnike za registracijo domene lahko najdete kar s pomočjo spleta, kjer se predstavljajo tudi oni. Z njimi se lahko povežete na več načinov. Najbolje pa bo, da ponudnika za registracijo domene kar osebno pokličete.

Tri kategorije spletnih domen

Registracija domene je postopek, kjer se boste morda že pred njim soočali s številnimi novostmi. Izvedeli boste, da domene lahko razvrstimo v tri glavne kategorije. Med najbolj priljubljenimi je zagotovo domena .com. Zanjo je značilno, da sodi med generične oziroma splošne domene. Sem sodijo tudi domene .net, .org, .info in .biz, poleg tega pa še nekatere druge, ki so sestavljene iz treh ali štirih znakov.

Poznamo pa tudi nacionalne oziroma državne domene. Med temi vam je verjetno najbolj poznana domenska končnica .si. Pri brskanju po spletu pa ste zagotovo naleteli tudi na .de, .it, .hr ter še mnoge druge.

Poznane pa so tudi nove oziroma novejše domene, ki se pogosto označujejo tematske domene. Sem sodijo na primer .blog, .top, life in še druge.