Spletna domena

Spletna domena

Z napredkom v IT-tehnologiji se je spremenil tudi način življenja. Vedno več imamo opravka z internetom in spletnimi stranmi, in če se želimo na internetu pojaviti tudi sami, lahko to storimo le na en način – z zakupom spletne domene. Kaj spletna domena sploh je?

Domena je naslov, pod katerim iskalci lahko našo spletno stran najdejo na svetovnem spletu. Izbor domene mora biti unikaten, saj niti dve domeni na spletu ne smeta biti enaki. Domena je sestavljena iz dveh delov, in sicer iz imena domene, ki ga izberemo sami in iz vrhnje domene, katero nam načeloma mora potrditi za to pooblaščena institucija. Oglejmo si primer na domeni vsem poznanega Googla. Googlov glavni spletni naslov je www.google.com. Www pomeni okrajšavo za World Wide Web, kar pomeni svetovni splet, in je aplikacija interneta. Osrednji del domene sestavlja beseda google, ki si jo je družba Google izbrala sama, vrhnja domena v tem primeru pa je .com. Če se odločite za registracijo svoje lastne domene, se morate najprej pozanimati, ali je domena, ki jo želite, že v uporabi. To lahko storite tako, da se obrnete na registrarja.

Seznam registrarjev oziroma podjetij, ki se ukvarjajo z registracijo domen v Sloveniji, je na voljo pri ARNES-u. ARNES je prav tako tudi pooblaščeni skrbnik domene .si. Razpoložljivost želene domene lahko preverite kar preko interneta. Priporočljivo je, da je vaša domena čim krajša in lahko zapomnljiva. Uporabe pomišljajev in drugih ločil so odsvetovane. Ko nato ugotovite, če je vaša domena še prosta, jo lahko registrirate. To pomeni, da boste v zameno za plačilo neke količine denarja za določen čas postali lastnik te domene. Če hočete to domeno obdržati dalj časa, jo bo po izteku zakupljenega obdobja potrebno ponovno doplačati.