Spletno gostovanje

Spletno gostovanje

Spletno gostovanje je internetna storitev, ki posameznikom in organizacijam omogoča, da je njihova spletna stran preko svetovnega spleta dostopna širšim množicam. S spletnim gostovanjem se ukvarjajo predvsem spletni gostitelji. To so podjetja, ki strankam zagotavljajo prostor na lastnem oziroma najetem strežniku, kot tudi povezanost z internetom, običajno v podatkovnem centru.

Spletni strežniki lahko zagotavljajo prostor na svojem strežniku in povezanost z internetom tudi za druge strežnike, locirane v njihovem podatkovnem centru. Obseg spletnega gostovanja storitev se močno razlikuje. Najbolj osnovni paket vsebuje eno gostujočo domeno in majhen obseg podatkov, kjer so datoteke lahko naložene preko FTP dostopa ali pa spletnega vmesnika. Take datoteke so na splet ponavadi dostavljene z minimalno obdelavo. Posamezniki in organizacije lahko spletno gostovanje pridobijo tudi iz alternativnih ponudnikov storitev.

Spletno gostovanje osebne strani je lahko tudi brezplačno, poceni ali pa oglaševano z oglasi, medtem ko je gostovanje poslovnih strani običajno znatno dražje. Za gostovanje osebne spletne strani običajno zadostuje eno-stransko gostovanje, medtem ko gostovanje za bolj zahtevne spletne strani obsega večji paket storitev. Ta paket omogoča še podporo podatkovnih baz in platform za razvoj spletnih aplikacij, kot so PHP, Java in druge. To strankam omogoča, da lahko na svoji spletni strani razvijajo razne aplikacije kot so forumi in pa da upravljajo s samimi vsebinami. Spletni gostitelj lahko strankam ponudi tudi vmesnik oziroma nadzorno ploščo za upravljanje spletnega strežnika, kot tudi druge module in aplikacije, na primer elektronsko pošto. Nekateri spletni gostitelji se prav tako lahko specializirajo zgolj za določene storitve oziroma programsko opremo, ki jih običajno pri oddajanju svoje omrežne infrastrukture uporabljajo večja podjetja.