VPS gostovanje

VPS gostovanje

VPS (Virtual Private Server) gostovanje ali po slovensko gostovanje virtualnih strežnikov, je izraz, ki se nanaša predvsem na gostovanje z navideznim strojem. Ta termin posebej poudarja, da je ta virtualni stroj, čeprav deluje na istem fizičnem računalniku kot virtualni strežniki drugih strank, v mnogih pogledih enak ločenemu fizičnemu računalniku, namenjen potrebam posamezne stranke, ima zasebnost enako kot ločen fizičen računalnik in lahko podpira strežniško pogramsko opremo.

Koncept za uporabo VPS gostovanja je sledeč: stranke, na splošno, od računalnika zahtevajo hitre odzive na svoje zahteve, medtem ko pa same preiskujejo rezultate, pa računalniku ni potrebno početi ničesar. Med temi mirujočimi stanji so strežniki zato lahko na voljo željam drugih strank. Ta model omogoča bolj učinkovito izrabo računalniških virov in skrajšuje čase nedejavnosti. Uporaba VPS gostovanja strankam prav tako omogoča izmenjavo podatkov, shranjevanje datotek na trdem disku in možnost uporabe printerja. Virtualizacija torej razširja ta koncept na računalnik kot celoto.

V primerjavi z običajnim gostovanjem, kjer razdeljevanje virov opravlja operacijski sistem in je ena naprava v skupni rabi, pri VPS gostovanju virtualizacija daje vtis večih naprav. Čeprav so računalniški viri še vedno deljeni, je zagotovljena višja raven varnosti, saj so posamezni virtualni strežniki izolirani eden od drugega. Vsak virtualni strežnik prav tako lahko izvaja tudi svoj lasten operacijski sistem in se lahko samostojno ponovno zažene, kar je bistvenega pomena, ko pride do okvare enega od strežnikov. Za podjetja je to pomembno tudi zato, ker lahko na istem strežniku izvajajo tako aplikacije starejšega operacijskega sistema, kot aplikacije novejšega operacijskega sistema.